Saturday, June 25, 2011

saya orang kelantan

tibo-tibo sayo raso sayo no kecek loghat klate ari ni. haha. maah la kalu dop pehe. kalu kecek buleh pehe siket2, tapi kalu nulih2 ni jadi bellit siket. hihi

teringak maso kecik2, maso darjah2, ado skali tu abih kelah arab saing ajok gi dumoh dio. ikot ah dio sebak dop rajin gi etep dumoh dio. maen2 sapa nok dekak ghorib, xhengat nok kelik hihi. pahtu baru prase nok masok ghorib, baru raso nok kelik. lah nok kelik tu pulop, kelih la pulop anok kemba ustak dok main tanoh, g join meta sapala bunyi moto abah. abah royat dio caghi rato doh. pahtu kelik r naik moto abah. haha. maso ni kak su ado skali.

dulu, tepi ghumoh ado pokok pauh, dop ingat pokok pauh gapo tapi dok buoh sangak. ado ndo sakuk kak dehe tu. ndo gne guni berah, tali birri. jange dok ingak guni berah ho koko tu, tu besa do'oh. guno guni berah hok biaso2 jah. pahtu sokmo la berebuk nk main mendo tu. kalu budok2 ni maen gak dop maen selow2 ni. tolok derah nok mapuh. sokmo jah dok banding kaki sapo boleh cecoh edek rumok sayo tu. sayo sapa skali skalo. xlamo pahtu pokok pauh tu kene tebe. dop ingat la bakpo.

dulu, abah rajin wat geghe. besa jugok la geghe tu. sokmo lepok atah geghe tu, doh nok wat guano, atah rumoh panah sangat. kalu dok tanoh ado angin siket. loni xdop doh. xdop space no letok, xkea nok letok tembok kot. haha

dulu, kalu pete2 gak, sokmo jah dok maen bola sambut, ore lua panggil bola beracun. budok2 ni ganah2 belako. main skali tino jate. culah2, pahtu kalu pekong tu mace no pekong batu tu ko anying jah. kalu dop maen mendo ni, kitore maen decok. kalu nok tahu ado 2 jenih decok ni. decok gune petok nga decok ambak. kalu decok hok petok2 tu, budok2 ni lukih besar kemain sapa jenuh nok lopat kalu skali keno lompak dari bawoh sapa atah skali. dulu sumo teror2 pakak nok jadi athlete blako. kalu decok ambak gak, letih la weh nok hambak musoh tu. tapi sedak r maen mendo ni nga saing2.

dulu, kalu maen masok2. sayo dop maen gne barbie doll tu, sayo maen gne api betol. cumo nasik tukar jadi pasir, daun mokte jadi sayur. puyuk2 koli2 tu gi cari r hok sapo2 tohok. kade2 keno maro sebak amik sudu nga pisa atah rumoh. ngeno ngepek la kalu mek dok jupo pisa dio. haha

dulu, prase jadi aska nga polih, budok2 ni main bedil2. bedil wak sediri gune pape. pluru gne buoh terung hok kecik beleh tu. kalu keno bedil, sakit jugok. tapi budok2 jate dekut siket, jare budok tino ni bleh join skali.huhu

dulu, kalu time keno wat lidi sumo ore sibuk nok wat jugok. kea lidi amik dari daun pelepoh nyo. keno kaut daut tu banyok, sapa ija tange. leteh tu leteh jugok tapi xsero sangak sebab rama2. pahtu hok xdok kejo gak dio gne daun2 pelepoh nyo tu dio wat trompet. bilo sore wat, so kapung wat. pahtu bunyi r ari2 trompet tu. skalo meta jah, bilo doh boring sekyo cari mendo lain pulok. kade kalu sore wat wau, sumo wat wa. ado musim jugok mendo ni.

kalu ikut nok crito pasa dulu2, dop cukop page la nok tulih. haha. rindu pulop maso kecik2. dop keno pikir banyok masaaloh.


Sunday, June 19, 2011

ini yang baru sebab APih marah sebab xde name die...


nanti lepas exam saya nak citer pasal semua orang...hehe..

Saturday, June 18, 2011

waktu xmatang

hari ni saya nak bercerita. cerita waktu sekolah dulu2. waktu yang xsematang sekarang. waktu budak2 hingusan.

mula2 saya masuk MRSM Jeli time Form One, xramai sangat yang nak kawan ngan saya.
saya masuk lambat. seingat saya dalam bulan 5 baru saya masuk MRSM, org lain dah nak habes separu buku belajar, dapat masuk pon sebab ehsan Dato Mustapha Muhammad, wakil rakyat time tu. sebelum tu saya belajar kat sekolah dekat2 rumah saya (xlah dekat pon, kene naik motor jugak nak pegi sekolah).

berbalik kepada citer xde orang sangat nak kawan ngan saya, may be sebab saya masih baru, so mungkin diorang xbegitu selesa. mula2, sebab xde tempat, saya kene duduk sebelah lelaki, name dia Muhammad Syukri. baik orangnya, bijak dalam english. pastu xlama lepas tu baru saya duduk sebelah pompuan. bile dah lama siket, baru saya rapat ngan diorang sume. bila saya tanye kenapa dulu diorang susah nak tegor saya, pastu Salina cakap yang muka saya nampak garang. hahaha. saya garang?? hahaha.

classmates 2004-2006. 1,2,3 Efficient.

*saya rase saya tertinggal beberapa orang. ingatan dah sekuat dulu. maaf. my bad. :(



Thursday, June 16, 2011

chua..chua..chua...

i love this movie!


sweet, sad, romantic, touching...

walaupun hero xlah hensem sangat ( jo in sung berisi siket dalam citer ni)

ost citer ni pon sedap2. classic.

Sahabat yang dijanjikan Syurga

1) ABU BAKAR R.A
" kita menemukan kedermawanan dalam Taqwa (kesedaran akan Allah), kekayaan dalam Yaqin (kepastian) dan kemuliaan dalam kerendahan hati"

2) UMAR AL-KHATTAB
Umar bin Al-khattab: " sesungguhnya kita adalah kaum yang dimuliakan oleh Allah dengan Islam maka janganlah kita mencari kemuliaan dengan selainnya."

3) SAIDINA USMAN BIN AFFAN

Diriwayatkan oleh Imam Muslim bahwa Aisyah bertanya kepada Rasulullah saw, " Abu Bakar masuk tapi engkau biasa saja dan tidak memberi perhatian khusus, lalu Umar masuk pun engkau biasa saja dan tidak memberi perhatian khusus. Akan tetapi ketika Usthman masuk engkau terus duduk dan mebetulkan pakaian, mengapa? " Rasulullah menjawab " Apakah aku tidak malu terhadap orang yang malaikat saja yang malu kepadanya?"

4) SAIDINA ALI R.A

Rasulullah sangat mencintai Ali dan selalu memujinya, pernah beliau bersabda kepadanya : "Engkau adalah bagian dariku dan Aku adalah bagian darimu." (al-Bukhari)

5) ZUBAIR AL-AWWAM

" Walaupun antara saya dan Rasullullah saw memiliki hubungan keluarga dan kerabat namun saya pernah mendengar beliau bersabda,'Barangsiapa yang berkata dusta atasku dengan sengaja, maka akan ditempatkan di neraka.' (albukhari). karena itu dia sangat takut meriwayatkan hadisth yang tidak pernah diucapkan oleh Rasulullah saw sehingga tergelincir ke dalam neraka.

6) THALHAH BIN ABDULLAH

Saat berkecamuk perang Uhud, Thalhah ikut serta. Di arena yang tersebut ia menderita luka parah. dia menjadikan dirinya sebuah perisai buat Rasulullah dan mengalihkan panah yang akan menancapkan diri Nabi dengan tangannya. sehingga semua jari-jarinya putus.

7) SAAD BIN ABI WAQASS

Sa'ad mengatakan,"Ibadah yang aku kerjakan juga dikerjakan yang lain, kecuali aku tidak pernah menaruh dendam atau berniat jahat terhadap kaum muslimin."

8) SA'ID BIN ZAID

" Wahai Allah, jika engkau mengharamkan aku dari agama yang lurus ini, janganlah anakku Sa'id diharamkan pula daripadanya." ( doa Zaid untuk anaknya Said)

9) ABD RAHMAN BIN AUF

Saat diberitak Rasulullah bahwa dirinya dijamin masuk ke syurga, semangat sedekahnya makin membara. Tak kurang dari 40000 dirham perak, 40000 dirham emas, 500 kua perang, dan 1500 unta ia sumbangkan untuk perjuangan Islam.

10) ABU UBAIDAH BIN JARRAH

Rasulullah pernah memberikan pernyataan tentang Abu Ubaidah ." sesungguhnya setiap umat mempunyai orang kepercayaan, dan sesungguhnya kepercayaan umat ini adalah Abu Ubaidah," begitu kata Rasulullah. Abu Ubaidah orang yang amanah dan jujur dalam berperilaku.


jpci

mereka semua walaupun diberi jaminan akan masuk syurga, makin banyak amalan mereka lakukan. kita macam mana pula?

Monday, June 13, 2011

umrah, insyaallah.

assalamualaikum wbt. peace be upon you. semoga hari kamu dirahmati Ilahi, Insyallah.

alhamdulillah, selamat sudah kursus umrah kami yang pertama. walaupun majlis start lambat dari yang dijadualkan, majlis tetap berjalan dengan lancar.

dapat satu buku panduan tentang umrah. dalam tu ade bacaan doa, niat2. ustaz halim terang2 tentang ibadah umrah. insyaallah akan lekat segala penerangan beliau dalam kepala ini.

banyak yang perlu dipersiapkan. harap2 saya dapat gunekan masa saya mempersiapkan segala apa yang perlu saya persiapkan. insyaallah.

xsabar rasenye nak jejak kaki kat tanah haram. sebak rasanya, sebab xlama lagi insyaallah saya bakal jadi tetamuNYA.

doakan segalanya berjalan lancar.

opss lupe, nak kongsi sesuatu. kan sharing is caring. ni sored yang cerite time tengah tunggu tadi.(thanks sored sebab kongsi ilmu ni). tapi saya xreti nak terjemahkan dalam ayat. kalau susah nak faham maaf ya.

"Barang siapa yang meminjamkan kepada Allah dengan pinjaman yang baik, maka Allah akan mengembalikannya berlipatganda untuknya, dan baginya pahala yang mulia." (surat al-Hadid ;ayat 11)

apa yang mahu disampaikan dalam ayat ni?

seperti yang kita tahu, kita hanyalah satu pinjaman daripada Allah. badan, parents, kawan, harta, dll. Allah dah begitu baik bagi pinjam kat kite banyak mende, apa kata kita luangkan walaupun sedikit masa yang Dia pinjamkan, untuk kita beribadah kepadaNya. kalaulah manusia, misalnya lah, kawan kite bagi pinjam buku die kat kite, die mestilah nak barang die balik cepat2, kan? tapi Allah tak, Dia siap suruh kite gune apa yang Dia pinjamkan dengan betul2, pastu siap bagi pahala lagi. ade ke kawan kite, contohnya la dia bagi pinjam buku kat kite, pastu tetiba die bagi coklat lah kat kite sebab kite habes baca buku tu, xde kan? (actually, nak tulis panjang siket ag, tapi dok reka2 ayat, xde yang sesuai.hihi)




*exam dah dekat, kene study rajin2. jangan dikejar sangat excellent tu, bukannya xbagus tapi kalaulah bukan rezeki kita, takut nanti frust menonggeng. yang paling penting, kite belajar sebab nak jadi doktor yang betol2 patient boleh percaya kat kite, kan?. insyaallah.

usaha, doa dan tawakkal. (tertib) .

rabbuna yussahil.

good luck to all alexandrians!

Friday, June 3, 2011

narsheed!

video


lately dah jadi peminat Dawud Wharnsby Ali.
video ni saya wat sendiri taw..hihi..bangga2:D


video

xsangka pulak ronan keating ni nyanyi ngan yusuf islam.


Thursday, June 2, 2011

" duit ni berhantu." bak kate mak ibah.

masalah.masalah.problem.problem.musykilah.musykilah. huhu

fikir punye fikir still xdapat solve masalah ni.

tadi saya ke fatahallah(supermarket) bawak 60 genih. 20 genih kepunyaan hasni.
masa first nak bayar, saya bagi kat yan 20 genih.
pastu time saya nak bayar second time, yan bagi balik 20 genih tadi.
then saya bayar, yang total barang yang second round ni 62 genih. 50 gune duit yan +20 genih saya.
so, saya dapat baki balik 8 genih.
then kami stop beli kacang, saya bagi 20 genih saya kat yan. kacang harga 10 genih.
baki 10 genih tadi yan bagi kat saya masa dah sampai kat rumah.
habes kira2, yan kate hasni kene bayar kat die 11.50 genih,
so saya bagi kat yan 20 genih hasni tu.
barang saya yang yan bayar time first round tu semuanya 7.50 genih (susu).
so, saya bayarlah kat yan..
then, kira pulak tuk barang yang second time. barang ni kene bahagi 4.
so, 15 sorang. ingat tak tadi saya dah bayar 12 genih tuk barang ni.
lebih 3 genih tu saya bayar kat yan.
then saya claim ngan duit rumah tuk harga kacang tadi 10 genih.
so, kalau kira2 saya patut ade dalam tangan saya: 17.5o genih
dan masalahnya yang ada ngan saya selepas urusan2 di atas adalah 10.50.

mana perginya 7 genih??
nak kate kene songlap macam impossible.
nak kate jatuh, macam xmasuk akal je sebab saya saya bawak sekeping2 20.
pelik bin ajaib.


maybe mak ibah betol. duit memang berhantu.

Wednesday, June 1, 2011

2 months to go.

assalamualaikum. semoga hari anda dipenuhi dengan rahmat Allah swt.

hari ni hari rabu dan esok hari khamis. dan esok saya xde kelas.yeay!

so, apa yang "2 months to go tu?"
saya ni bukanlah jenis yang kuat agama sangat, tapi saya tetap cuba untuk menjadi lebih baik. dalam masa 2 bulan lagi kita dah nak masuk bulan ramadhan. wah!! cepat kan masa berlalu. kalau xsilap saya, seperti yang dak2 rumah saya cakap, hari jumaat ni dah 1 rejab. insyaallah. so, apa kelebihan bulan rejab ni?

banyak diceritakan bahwa sesesiapa yang berpuasa pada bulan rejab, banyak fadhilatnya. kalau di google, ade yang kate puasa hari pertama, hari last, tengah2 bulan dapat pahala lebih, saya xleh nak ckap pape2 sebab saya xpasti jugak dalam hal2 ni. apa yang saya nyatakan kat sini, saya amik apa yang disabdakan nabi muhammad saw dan apa yang saya pernah dengar daripada orang sekeliling saya. tegurlah kalau ade yang salah.

Sabda Nabi s.a.w.:
Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.

Sabda Nabi s.a.w.:
Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.

Berkata Saidina Ali:

* Puasa Rejab 13 hari seperti puasa tiga ribu tahun.
* Puasa Rejab 14 hari seperti puasa sepuluh ribu tahun.
* Puasa Rejab 15 hari seperti puasa seratus ribu tahun.

Tiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah. Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada atahari seribu kali.

Bulan Rejab bulan Allah. Bersedekah pada bulan Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan
Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad. Allah menjawap: Telah aku ampunkan mereka! Barangsiapa meminta ampun (bersitighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan
Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.

REJAB bulan menabur benih.
SYA'ABAN bulan menyiram tanaman.
RAMADHAN bulan menuai.

REJAB menyucikan badannya.
SYA'ABAN menyucikan hatinya.
RAMADHAN menyucikan rohnya.

REJAB bulan taubat.
SYA'ABAN bulan muhibbah.
RAMADHAN dilimpahi pahala amalan.